Salat

Salat er lett å få til og for barna i småskolen er det gøy å stå ute i hagen og knaske på milde salatblader akkurat som en kanin. For de små barna er det kanskje mest interessant å spise salaten nettopp sånn, rett fra bedet eller by foreldre på noe de har dyrket selv. Ellers er salaten anvendelig på kjøkkenet og det er flott med egendyrket salat til sommeravslutningen. Dyrkingen krasjer lett med sommerferien så timingen kan være det som er vanskelig og pass på å ikke så for mye!

  • Radavstand: 25 cm
  • Ideel avstand mellom plukkslatfrø i raden: 2 cm,eller så 5-10 frø i en potte og plant ut på samme måte og avstand som hodesalat.
  • Planteavstand hodeslat: 25 cm (20 cm for sorter med små hoder)
  • Sådybde: maks 0,5 cm (frøene trenger lys for å spire)

Så utendørs

For å høste før ferien i kyststrøk, Østlandet og Trøndelag: så plukksalat i slutten av april*

Salat etter ferien i hele landet: så 15. juli

*For å rekke å få avling før 20. juni må er det lurt å strø aske på snøen så den smelter tidlig og bruke solfangere/varmbenk/fiberduk gjerne også før dere sår.

Høste etter dager 50 – 80 dager

Kyststrøk, Østlandet og Trøndelag: midt i juli

Fjellbygdene og Nord-Norge: i slutten av august.

Gjødsel

Grunngjødsling er nok for å dyrke salat. Hvis dere driver med salatproduksjon i ferien og dyrker flere omganger gjennom sommeren er det lurt å gjødsle litt mellom omgangene. Ellers er god grunngjødsling f. eks 2- 3 kg husdyrmøkk eller god kompost. Hvis dere grunngjødsler med tang i stedet legger dere et 10 cm tykt lag på høsten. Det vokser enda bedre om dere tilfører tangen litt hønsemøkk eller benmel og blodmel på våren. Et dekke med 10 cm gressklipp er også et supert alternativ hvis dere ikke er plaget med snegler.

Vann

Salat må ha jevnt fuktig jord. Den blir fort bitter om den blir utsatt for tørkeperioder og går ofte i blomst i varmen midtsommers.

Luking

Salaten vokser fort så det er ofte nok å luke en gang mens plantene er små og så etter at alt er høsta.

Høsting

Klipp eller skjær av så mye dere trenger. Salaten er spiselig så snart den er synlig, men den tåler ikke å stå fryktelig lenge etter at den er fullt utvokst. Når den skyter i været holder den på å blomstre og blir bitter. Salat får best holdbarhet om den høstes på morgenen før det blir for varmt og holder seg ca. en uke i et fuktig kjøkkenhåndkle eller pakket i plast i kjøleskap.

Skadedyr

Salat er godt likt av snegler og kan også angripes av ulike sorters bladlus og salatrotlus, som går på rothalsen. Det beste er å gi plantene det de trenger av næring og vann, slik at de er i god vekst og tåler angrep bedre. Sliter dere med snegler er det lurt å forkultivere småplanter og plante ut i stedet for å direkteså. Vask salaten godt før dere spiser, sånn at dere kvitter dere med eventuelle fripassasjerer som gjemmer seg mellom bladene.

Nyttig å vite

  • Salat spirer dårlig ved høye temperaturer. Når temperaturen i jorda kryper opp mot 25° blir resultatet særdeles dårlig.
  • For at salaten skal bli god må den vokse fort og uavbrutt. Tørke gjør den bitter og læraktig, mye vind gjør også at den blir hardere i bladene, det samme gjelder om det er veldig lite næring i jorda.
  • Pass på at elevene ikke knar salaten når den skal vaskes. Noen sorter er mer robuste og tåler mer hardhendt vasking.
  • Salatslynge er nyttig og morsomt kjøkkenredskap!
I og med at salat skal sås helt i overflaten på jorda (trenger lys for å spire) er det et bra triks legge fiberduk (hvit) på jorda til de første frøene spirer. Da tørker de ikke så lett.

Vil du se alle undervisningsressursene våre?

Gå til Ressursbiblioteket