Dyrkningsleksikon

Tomat

Tomat

Tomater er gøy og krevende å dyrke, men har dere en skikkelig varm solvegg eller et drivhus er det selvfølgelig stas med egne tomater. Det er også en god idé å dyrke busktomater hvis dere ikke har tid til å binde opp og fjerne sideskudd (tjuver) hele sommeren. Kirsebærtomater gir som regel tidligere avling og mange flere porsjoner enn store bifftomater.

 • Radavstand: 50 cm
 • Planteavstand: 40 - 50 cm
 • Sådyp: ca 0,5 – 1 cm

Så innendørs

For kalddrivhus: 15. Mars (gir tomater i ferien)

For frilandstomater: 5. april (senest før 15. April)

Mange sår tomat alt i januar/februar. Hvis dere har plass til store tomatplanter i oppvarmede rom med tilstrekkelig lys er det selvsagt en mulighet.

Plante ut eller i kalddrivhus

Åtte til ti uker etter sådd

I kalddrivhus: 10. - 24. Mai

Ute: 30. mai – 8. juni

Faren for nattefrost skal være over og temperaturen om natta helst over 7°

Obs: husk å herde plantene noen dager før planting.

Høste

I kalddrivhus: ca. fra juli/august

På friland: ca. fra midten av august

Det er stor variasjon i hvor fort forskjellige sorter (tidlige eller sene) lager og modner fruktene sine. Temperatur gjør også stor forskjell.Mange russiske sorter gir tidlig avling og passer til vårt klima.

Gjødsel

Tomatplanter skal ha mye næring, men helst ikke for mye når plantene er små. Derfor er det best med matavfallskompost eller godt omdannet husdyrmøkk som gir fra seg næringen langsomt. 7 kg per m2 er en god mengde, gjerne med ca 100 g aske i. Kun tang som grunngjødsel blir litt magert så suppler med for eksempel blodmel og benmel eller hønsegjødsel. Tangen må enten komposteres først eller legges i bedene høsten før så den rekker å brytes ned litt. Pass på at den holdes fuktig over vinteren hvis den er inne i drivhuset. Tørr tang brytes ikke ned. Tomatene bør også overgjødsles. Gressklipp er en god og balansert kilde til næring for tomatplantene. Legg på et dekke på 5 cm minst 3 ganger i løpet av sesongen eller vann med neslevann eller annet gjødselvann. Og hvis dere sparer på eggeskall så gi det til tomatplantene da de er glad i kalsium.

Vann

La overflaten på jorda tørke opp mellom hver gang dere vanner. For mye vann gjør at det blir lite oksygen i jorda og røttene utvikler seg dårlig. Det kan blant annet bli et råttent punkt på tomatene (griffelråte) ved ujevn vanntilførsel kombinert med kalsiummangel. Fuktige forhold fører også til gråskimmel (muggsopp) Når det er sagt må tomatene få nok og jevnt (så de ikke sprekker) med vann når de har begynt å bære frukter så vann ordentlig og la det tørke lett på overflaten.

Luking

Det er ikke så farlig om det vokser litt ugress rundt tomatplantene.

Høsting

Røde tomater plukkes når er passelig røde i fargen. Andre tomater kan dere klemme litt forsiktig på. De skal ikke være steinharde, en anelse mykere enn kartene, men ikke myke. Ellers er smak en god indikator på modenhet. Knekk dem av så en liten stilkbit følger med. Tomater som lagres i kjøleskap mister mye av den gode smaken sin. Umodne, lyserøde tomater kan høstes og modnes ferdig innendørs. Legg dem i romtemperatur til de bytter farge. Så lenge de har rukket å bli litt røde på planten blir de gode. Grønne tomater blir også røde etter hvert, men de blir ikke like gode, kanskje dere liker stekte grønne tomater? Noen sylter også grønne tomater, men de fleste barn er ikke spesielt interesserte i å spise syltede tomater.

Skadedyr

Tomat tilhører samme plantefamilie som potet, og vil derfor kunne angripes av potettørråte. Når tomat får tørråte blir fruktene fort uspiselige, fordi de råtner i stedet for å modne. Hvis dere vil dyrke tomater og poteter i samme hage er det lurt å ta noen grep. Se etter tomatsorter som oppgis å være resistente for potettørråte, plasser potetområdet så langt vekk fra tomatene som mulig (gjelder også for tomater i drivhus), plante tomatplantene så luftig som mulig og plukk kontinuerlig vekk gamle blader (start nedenifra) på tomatplantene.

Nyttig å vite

 • Høye tomatsorter må bindes opp og “tjuves” (man fjerner sideskudd). Busktomater trenger ikke støtte og får beholde sideskudd. På engelsk er indeterminate høye og determinate lavere busktomater.
 • Velg en tomatsort som tåler litt ruskevær hvis dere skal ha den utendørs og gjerne en robust sort til kalddrivhuset også. Ellers er det fint med enten ordentlig søte sorter (cherrytomater) eller morsomme varianter som bifftomat, tomater i diverse farger, rare former eller tigerstripete.
 • Tomater skal ha det varmt mens de spirer. Gjerne 24-25°C, eller i alle fall god romtemperatur. Etter spiring er rund 18 - 20° Cfint, men de trenger ekstra lys.
 • Plant tomatene langt ned så stilken dekkes. Da setterde flere røtter oppover stilken.
 • Hvis dere dyrker i potter må de romme minst 10 liter (mindre for dvergsorter) og gjerne 20 liter jord per plante. Det er lettere å lykkes med større jordvolum.
 • Sørg for at insekter og gjerne humler kan komme til og pollinere blomster.
 • Tomater kan kaste blomstene sine ved temperaturer over 30° og mistrives. Det blir også dårlig befruktning når det er under 13°
 • Hvis tomatene ikke blir særlig søte kan det komme av: sorten, for lite lys, for mye vann, for mye nitrogen (hvis planten har mye frodig bladverk)
Umodne, grønne tomater kan modnes innendørs. Legg dem i romtemperatur til de rødmer.