Rabarbra

Det er herlig å kunne høste noe på våren og rabarbra er lettstelt. Der den trives blir det massive planter med fascinerende store blader. Kanskje det passer å dyrke rabarbraen i parallelle dyrkekasser med litt mellomrom så rabarbrabladene danner en tunnel å krype gjennom? Humler og bier elsker rabarbrablomster så la den gjerne blomstre selv om det blir litt mindre avling. Av stilkene kan dere for eksempel lage rabarbrapai, saft, saftis, gele eller kandisert rabarbra.

  • Radavstand: 100 cm
  • Planteavstand: 100 cm
  • Antall planter per m2: 1

Planting

Plant rabarbra på våren eller høsten. Den tåler fint å stå i halvskygge, men hvis den får nok vann produserer den enda mer i solsteiken. Dere kan kjøpe planter eller kanskje noen har planter hjemme som kan deles. Det første året etter planting høster dere ingenting. Det neste året må dere høste forsiktig og gjødsle godt. Rabarbraen etablerer seg også fortere om blomsterstilkene fjernes de første årene.

Gjødsel

Gi 2 - 5 kg kompost eller husdyrmøkk når dere planter, gjerne med litt aske i tillegg hvis dere har. Hvis dere heller bruker tang legger dere et 10 cm tykt lag der dere skal plante, helst sent på høsten. Gi gjerne litt hønsemøkk eller blodmel i tillegg til tangen.

Vann

Rabarbra bruker mye vann så hvis dere har muligheten planter dere på et sted hvor jorda holder på fuktigheten. I skolehagen vil vi helst at rabarbraen skal klare seg selv og det gjør den hvis det ikke er veldig tørt, men plantene blir ikke store om de ikke får en skikkelig rotbløyte en gang i blant. Dekk jorda rund rabarbraplantene for å holde på fuktigheten.

Luking

Rabarbra konkurrerer ganske godt mot ugress, men ugress blir det om de får vokse fritt. Hvis dere dekker jorda slipper dere å tenke på ugress og det ser pent ut.

Høsting

Regelen sier at rabarbra høstes på våren og frem til St. Hans. Det er fullt mulig å høste etter midtsommer, men rabarbraen har godt av en hvileperiode for å gi stor avling til neste år, innholdet av oksalsyre er litt høyere senere på sommeren og store stilker blir trevlete og smaker ikke så godt. Rabarbra bør høstes ved å sette en tommel lengst ned på stilken inn mot senter av planta, ta tak og rive utover og til en side. Da får dere med dere hele stilken og planta slipper store sårflater.

Skadedyr

Rabarbra er ikke spesielt utsatt for skadedyr eller sykdom. Jordrotter liker å spise røttene, så har dere uflaks kan dere miste planter i løpet av vinteren. Vil dere beskytte plantene deres kan dere vurdere å dyrke i dyrkekasser med kyllingnetting stiftet fast i bunnen. På høsten når plantene har visnet ned dekker dere kassen med mer netting, eller et kompostgitter, som får ligge på frem til våren.

Nyttig å vite

  • Det er mye oksalsyre i bladene og lite i stilkene. Oksalsyre er giftig i store mengder, men det er krevende å få i seg farlige doser. 5 kg blader (litt av et berg!) er dødelig. Det er stort sett eplesyre som gjør rabarbraen sur og med et normalt rabarbrakonsum er oksalsyre uproblematisk.
  • Forgiftninger forekom i Storbritannia under 2. verdenskrig. Myndighetene anbefalte folk å spise rabarbrablader da det var mangel på grønnsaker.

Vil du se alle undervisningsressursene våre?

Gå til Ressursbiblioteket