Dyrkningsleksikon

Mangold

Mangold

Mangold heter også «bladbete», og er slekt med rødbeten. Den kommer i mange ulike farger, og dyrker dere en fargemiks (ofte benevnt «regnbuemangold») er den en riktig fargeklatt i hagen. Og mens spinaten sliter midt på sommeren, trives mangolden også i solsteken . Mangold har en litt spesiell smak og akkurat som med rødbeten er det ikke sikkert den er elevers favoritt. I alle fall ikke med en gang.

  • Radavstand: 40 cm
  • Planteavstand: 25 cm
  • Sådybde: 1 cm
  • Antall planter per m2: 10 stk

Så utendørs

Gunstige kyststrøk, Østlandet og Trøndelag: fra 15. mai – 20. juni

Fjellbygdene, Nord-Norge, andre med kald vår: så inne i potter: 15. mai

Plante ut

3-4 uker etter sådd, og temperaturen er 10°C eller mer.

Obs: husk å herde plantene noen dager før planting.

Tynne

Når plantene er 10 cm

Høste etter 42 dager etter sådd

Kyststrøk, Østlandet og Trøndelag: Fra juli, men kan stå lenge

Fjellbygdene og Nord-Norge: Fra august

Gjødsel

Mangold er glad i nitrogen og blir liten hvis den ikke får nok. Gi gjerne rikelig med kompost til jorda der mangolden skal vokse. Tilfør også noe nitrogenholdig gjødsel, som hønsemøkk eller gressklipp, mens plantene vokser.

Vann

Mangold tåler tørke bedre enn å få altfor mye vann, men ved langvarig tørke bør den vannes jevnlig. Mangel på vann gjør stilkene grove og treaktige.

Luking

Hvis dere dekker jorda når plantene har kommet opp litt slipper dere å tenke så mye på ugress. I tillegg ser det pent ut.

Høsting

Bladene kan høstes helt fra de er små. Rykk løs de ytterste stilkene, rett opp, så fortsetter planen å sette skudd i midten, og kan høstes under lang tid.

Skadedyr

Mangolden er ikke spesielt utsatt for skadedyr, men snegler kan være et problem. I så fall er det lurt å forkultivere planter innendørs og plante dem ut, i stedet for å si så direkte på friland.

Nyttig å vite

  • Mangolden er egentlig en toårig plante. I mildere strøk kan den med litt hjelp overvintre og gi en runde med småblader på våren før den har gjort sitt og begynner å blomstre. Hvis dere vil prøve, dekk til plantene på høsten med et lager organisk materiale, slik som halm eller tørre løv.
  • Hvis mangold sås for tidlig, mens jorda er kald, kan plantene bli lurt til å tro at det allerede har gått en vinter. Da begynner de å blomstre allerede første året. Blomstrende mangold gir mindre avling, men blomsterstilkene ser morsomme ut og kan brukes i buketter.
  • Hvis dere sår i potter, så 2-3 frø i hver potte og plante ut hele denne lille plantegruppen sammen.
  • Sørg for å gi nok plass mellom hver plante eller plantegruppe. Er det for trangt blir plantene små.
Bladene til mangoldens slektning rødbete er også spiselige, og kan brukes på samme måte som mangold.