Grønnkål

Grønnkål har utrolig lang høstesesong og byr ofte på selvhøsta blader frem til i alle fall juletider. Den er mer motstandsdyktig mot skadedyr enn andre kålslag, næringsrik og relativt lett å lykkes med. For mange er grønnkål litt uvandt på kjøkkenet men den er for eksempel god i suppe, dampet med ingefær, hvitløk og chili eller som hovedingrediens i grønnkålposto.

  • Radavstand: 50 cm
  • Planteavstand: 20 – 50 cm
  • Sådyp: ca. 1 cm dypt
  • Antall planter per m2: maks 10 stk (hvis de plantes så tett blir plantene ganske små)

Gjødsel

Grønnkål er ikke særlig næringskrevende og overlever det utroligste. Når de nederste bladene gulner og faller av har grønnkålplantene fått for litt vann eller gjødsel eller begge deler.

Vann

Den tåler mer tørke enn mange endre grønnsaker når den er godt etablert, men blir gul og de nederste bladene faller av om den får tørke for mye.

Luking

Alle grønsaker trives best der det er lite konkurranse av ugress, men grønnkål er verken spesielt sensitiv for eller spesielt god mot ugress.

Høsting

Hvis dere til en hver tid høster de nederste bladene fortsetter planta å produsere nye blader i bladrosetten sin. Det er bare å brekke av bladene. De krusete grønnkålsortene tåler mest frost og kan ofte høstes et stykke inn på vinteren. På våren skyter grønnkålstokkene nye skudd som er myke og søte.

Skadedyr

Selv om grønnkålen ofte tåler skadedyrangrep mye bedre enn andre kålslag hender det at ulike larver blir et problem. Duer kan også finne på å beite på grønnkålen. Dyrk kålen under fiberduk for å være på den sikre siden.

Nyttig å vite

  • De røde sortene blir mørkere og mørkere i fargen utover i vekstsesongen, men grønne igjen når de kokes.
  • Hvis dere vil spise grønnkål rå er det lurt å kna den først. Smaken endrer seg, blir mindre “kålete” og søtere.
Krusete sorter tåler mest frost.

Vil du se alle undervisningsressursene våre?

Gå til Ressursbiblioteket