Dyrkningsleksikon

Rosenkål

Rosenkål

Rosenkål tar lengre tid enn de fleste andre grønnsakene i skolehagen og krever mye næring. Lengst nord i landet kan den lange utviklingstiden være ekstra utfordrende – forsøk å finne en sort med så kort utviklingstid som mulig. Rosenkålen blir store og omfangsrike planter som finnes både i grønne og lilla varianter. Det vi høster er som «ekte» kålhoder, bare i miniatyr.

• Radavstand: 60 cm
• Planteavstand: 50 cm
• Sådybde: ca. 1 cm
• Antall planter per m2: 4

Så innendørs

Kyststrøk: 1. april.

Østlandet og Trøndelag: 15. April.

*Fjellbygdene og Nord-Norge:

15. april. Velg gjerne en sort med kortere utviklingstid.

Plante ut

Plantes ut 4-6 uker etter sådd

Kyststrøk: 15. mai

Østlandet og Trøndelag: 1. juni

Fjellbygdene og Nord-Norge: 1. juni

Obs: husk å herde plantene noen dager før planting.

Høste 160 dager etter sådd

Kyststrøk: Fra september

Østlandet og Trøndelag: 15. september

Fjellbygdene og Nord-Norge: 15. september

Gjødsel

Ta sikte på å gjødsle med 10 kg husdyrgjødsel eller god kompost per m2 som grunngjødsling om dere har så mye. Evt kan dere grunngjødsle med tang. Tangen gir ikke nok næring så suppler med benmel + blodmel eller hønsemøkk. Legg i så fall et lag med tang sent på høsten og tilfør benmel eller hønsemøkk på våren. Se anbefalt mengde på pakken. Rosenkål er næringskrevende så velg den største mengden benmel. Anbefalt mengde hønsemøkk bør fordeles gjennom sesongen om ikke annet er spesifisert. Rosenkål tar gjerne imot kompost i vekstsesongen og jorda rundt plantene bør enten dekkes med gressklipp eller gjødselvannes.

Vann

Rosenkål bør ha jevn vannforsyning. Vann ordentlig en gang i uka hvis det ikke kommer til sammen 25 mm nedbør. Evt. dekk jorda for å minske vanningsbehovet.

Luking

Alle grønsaker trives best der det er lite konkurranse av ugress, men rosenkål er verken spesielt sensitiv for eller spesielt god mot ugress.

Høsting

Rosenkål har lang utviklingstid og kan stå lenge på høsten. De smaker aller best etter et par frostnetter. Høst enten gjennom å brekke av de små kålhodene som vokser langs med stammen en og en, eller skjær ned hele planten og høst alle med en gang. 

Skadedyr

Alle typer kål er godt likt av skadedyr. Hvis dere ikke kan plukke bort sommerfugllarver på sommeren må de dyrkes under fiberduk eller enda bedre insektnett fra utplanting og i alle fall til september

Nyttig å vite

  • Dyrk gjerne kålvekster på stedet dere dyrket erter eller bønner året før.
  • Rosenkål trenger en så pass lang vekstsesong at forkultivering er nødvendig.
  • Kålplanter vil ikke ha det for varmt og ikke for kaldt mens de førkultiveres. Helst over 10° (i alle fall ikke lange perioder med temperatur under) og de siste ukene er de best om de kan ha det litt kaldere enn 18°. Ellers blir de fort lange.
  • Kålvekster kan plantes dypere i jorda enn sånn de står i pottene når de plantes ut.
  • Hvis dere ikke kan plukke bort sommerfugllarver på sommeren må de dyrkes under fiberduk eller enda bedre insektnett.
  • Kålplanter tåler litt frost
  • Det er fint å dyrke litt blomster sammen med kålvekster for å ta vare på gunstige sopper i jorda. Ellers reduseres de når vi dyrker kål.
Hvis plantene toppes i september stimuleres planten til å modne frem rosenkål i jevn størrelse. Toppskuddet kan spises!