Dyrkningsleksikon

Nepe

Nepe

Neper er kanskje ikke det vi spiser mest av i disse dager, men historisk har nepen vært en viktig kilde både til mat og fôr i Norge – spesielt før vi begynte å dyrke potet. Den er som en veldig stor og mild reddik, og kan brukes på mange av de samme måtene. Kanskje dere kan gjøre en kobling mellom nepene i skolehagen og hvordan folk levde før?

• Radavstand: 45 cm
• Planteavstand: 10-12 cm
• Sådybde: 1 cm
• Antall frø per m: 20-25 stk

Så utendørs

*Kyststrøk: 15. april.

Østlandet og Trøndelag: 1. juni

Fjellbygdene og Nord-Norge:1. juni.

*Det er litt knapt med tid for å rekke å høste før ferien. Velg senere såtidspunkt og høsting etter ferien hvis dere vil være på den sikre siden.

Tynne

Tynnes på 10-12 cm.

Kyststrøk: 10. mai.

Østlandet og Trøndelag: 15. juni

Fjellbygdene og Nord-Norge: 15. juni

Høste 60 dager etter sådd

Kyststrøk: 20. juni (eller før ferien)

Østlandet og Trøndelag: Fra august

Fjellbygdene og Nord-Norge: Fra august

Gjødsel

Nepe er i slekt med kålvekstene, men klarer seg med mye mindre næring enn for eksempel hodekål og blomkål. Gi for eksempel 2 - 4 kg godt omdanna kompost eller husdyrmøkk per m2 som grunngjødsling på våren. Da klarer den seg stort sett med det hvis det ikke er veldig mager jord. Du kan også gjødselvanne mens plantene vokser, eller dekke med gressklipp rundt plantene.

Vann

Det er viktig med jevn vanning for et godt resultat. Tørke gjør at nepen blir treen og skarp i smaken.

Luking

Neper vokser raskt og har ganske mye blad. Derfor konkurrere de ganske godt med ugresset.

Høsting

Neper er aller best når de akkurat har fått litt størrelse, da er de sprø og saftige. Noen neper, spesielt de hvite sortene, kan bli store som tennisballer, men det går like fint å høste dem små også. Spede neper er best. Hvis dere gjentar såingen etter noen uker kan dere få en lengre høsteperiode.

Skadedyr

Neper kan bli angrepet av de samme skadedyrene som andre kålvekster. Spesielt jordlopper kan bli et problem for plantene når de er små. Det hjelper å dekke med fiberduk rett etter såing. Snegler kan også være et problem.

Nyttig å vite

  • Neper har små frø, og det er fort gjort å så litt for tett. Husk å tynne, ellers får ikke nepene nok plass til å vokse seg store.
  • Neper kan sås helt frem til slutten av juli. Sen såing gir senere avling, men neper tåler både en og tre kuldegrader, og kan godt stå i hagen en stund etter første frost.
  • Neper kommer i flere ulike former og fasonger. Det finnes både runde og flate neper, og neper som er gule, hvite eller rosa.

Neper vokser bra nesten overalt og på de fleste jordtypene. Prøv!

Vil du se alle undervisningsressursene våre?

Gå til Ressursbiblioteket