Kålrot

Kålrot har nordmenn og andre nordboere spist siden 1500-tallet og den kan dyrkes i hele landet. Den har et litt traurig image, men en god kålrot er skikkelig barnevennlig og det knaskes i vei på Nordens appelsin når elevene får sjansen. Dyrk kålrot og dyrk et stykke norsk mathistorie eller kanskje en grønnsak for fremtiden ettersom den har et lite klimaavtrykk.

  • Radavstand: 50 cm
  • Planteavstand: 25 -30 cm
  • Sådyp: ca. 1 cm
  • Antall planter per m2: 6-8 stk

Så utendørs

20. Mai - 15. juni

For å høste rett etter sommerferien bør kålrota sås rundt 20. Mai.

Tynne

Ca. To - tre uker etter sådd

Høste etter 85 – 90 dager

15. August – 15. September og utover.

Gjødsel

Kålrot er i slekt med alle kålvekstene, men klarer seg med mye mindre næring enn for eksempel hodekål og blomkål. Gi for eksempel 2 - 4 kg godt omdanna kompost eller husdyrmøkk per m2 som grunngjødsling på våren. Da klarer den seg stort sett med det hvis det ikke er veldig mager jord.

Vann

Tørke gjør at kålroten blir treen. Sørg for gode forhold. Kålrot tåler også dårlig at det blir stående vann i bedet. Sørg for at jorda drenerer.

Luking

Alle grønsaker trives best der det er lite konkurranse av ugress, men kålrot er verken spesielt sensitiv for eller spesielt god mot ugress.

Høsting

Høst kålrota når den er ca. på størrelse med en grapefrukt eller større. De tåler litt frost og kan lagres lenge. Skjær av bladene, men la en par cm med stilk sitte på hvis dere skal lagre dem lenge. Må oppbevares kaldt.

Skadedyr

Det kan også være nødvendig med fiberduk for å slippe plager med skadedyr, spesielt når plantene er små.

Nyttig å vite

  • Hvis kålroten ikke tynnes i tide blir det fort dårlig resultat.
  • Det kan være lurt å forkultivere hvis dere er plaget med snegler og andre skadedyr, eller hvis dere ikke vil tynne.
Så 3-5 frø per plantehull når dere direktesår.

Vil du se alle undervisningsressursene våre?

Gå til Ressursbiblioteket