- Radavstand: 30 - 45 cm (evt doble rader med 20 cm mellom radene og 80 cm mellom hver doble rad)
- Planteavstand: 5 – 8 cm
- Sådyp: ca 3 cm, evt. litt dypere for å unngå tørke
Så utendørs
1.- 15. juni. Hvis dere sår for tidlig blir ertene og sukkerertene overmodne før sommerferien er over.
Tynne: ikke nødvendig. Så med rett avstand mellom frøene.
Høste
August - september
Gjødsel
Om du gjødslet jorden forrige vår er det fremdeles nok næring til ertene. De blir glade for å få kompost, litt aske og litt benmel, men om du dyrker i god jord er det som regel ikke nødvendig. Erter samarbeider med nitrogenfikserende bakterier som sitter på røttene og sørger for at de får næringsstoffet nitrogen hentet fra lufta. Til gjengjeld får bakteriene sukkerarter fra planten. For at symbiosen med de nitrogenfikserende bakteriene skal fungere må jorda være veldrenert.
Vann
Dekk gjerne jorda for å holde den jevnt fuktig.
Luking
Erter konkurrerer dårlig mot ugress, men de kan godt hyppes. Da står de stødigere og man blir kvitt ugress.
Høsting
Sukkererter må plukkes før ertene inne i belgene blir store. Ellers blir belgene treene. Sukkerertplanta slutter også å produsere nye belger om utviklingen kommer for langt. Hos margsukkerert og brytsukkerert kan ertene godt bli store. Belger og erter er fremdeles gode. Brytert, margert og pillert høstes når ertene er store, men henger de for lenge blir de mindre søte. Ertene kan spises med det samme eller forvelles og fryses. De har kort holdbarhet etter at de er høstet.
Skadedyr
Erter kan rammes av noe som heter ertevisnesyke. Øverste delen av roten og den nederste delen råtner, og etter hvert som røttene blir ødelagt visner planten ned og dør. Forebygg gjennom å ha god drenering og ikke dyrke erter på det samme stedet år etter år.
Nyttig å vite
- Noen erter er høye og klatrer flere meter opp i lufta. Andre holder seg nærme bakken. Høyden varierer fra 25 – 100 cm.
- Erter trenger noe tynt å slynge seg rundt som for eksempel hønsenetting eller hyssing.
- Margerter og bryterter er varmekjære og kan bare dyrkes i varme deler av landet. Marg- og bryterter må ha ordentlig varm jord (8-10°C ) når de sås.
Legg fiberduk over ertene mens de spirer så slipper du at fugler kommer og spiser dem opp.“„