Dyrkningsleksikon

Reddik

Reddik

Reddik er kanskje den mest rasktvoksende grønnsaken vi har, og gir mulighet å høste fra skolehagen tidlig. Reddik kan dere så i kald jord tidlig på våren, og den rekker å gi avling i god tid før sommerferien. Dere rekker også en runde til hvis dere sår rett etter sommerferien. Reddiken kan ikke bare spises fersk, men funker også fint ovnsbakt, i wok eller i supper og gryter. Varmebehandlet blir smaken betydelig mildere.

  • Radavstand: 30 cm
  • Planteavstand: 3 cm
  • Sådybde : 1 cm
  • Antall frø per m: 30 stk

Høste før sommerferien
Så utendørs

Kyststrøk: Fra 15. mars i drivhus, 1. april på friland
Østlandet og Trøndelag: Fra 15. april
Fjellbygdene og Nord-Norge:
Fra 1. mai

Tynne

Ca. to uker etter sådd.
Kyststrøk: 15. april
Østlandet og Trøndelag: 1. mai
Fjellbygdene og Nord-Norge: 15. mai

Høste etter 28-40 dager

Kyststrøk: 15. mai
Østlandet og Trøndelag: 1. juni
Fjellbygdene og Nord-Norge: 10. juni

Gjødsel

Reddik er i slekt med kålvekstene og liker næringsrik jord, men klarer seg med mye mindre enn hodekål og blomkål. Gi for eksempel 2 - 4 kg godt omdanna kompost eller husdyrmøkk per m2 som grunngjødsling på våren. Da klarer den seg stort sett med det hvis det ikke er veldig mager jord.

Vann

Det er viktig med jevn vanning for et godt resultat. For lite eller ujevn vanning gjør at reddikene blir små og veldig skarpe i smaken. For mye vann etter en tørkeperiode kan også gjøre at røttene sprekker.

Luking

Reddiken spirer kjapt og vi dyrker den gjerne tidlig på våren. Derfor er den ikke spesielt utsatt for konkurranse fra ugress.

Høsting

Reddik er best når de akkurat har fått litt størrelse, da er de sprø og saftige. Hvis de står for lenge i jorda kan de bli svampete. Spesielt på våren, når dagene blir lengre, vil reddiken etter hvert begynne å blomstre. Da skyter den opp en lang stilk rett opp, og rota blir treen og nærmest uspiselig. Derimot er både blomstene, og senere frøbelgene, spiselige. De smaker reddik de òg!

Skadedyr

Reddik er en kålvekst, men er ikke like utsatt for angrep som de sortene vi dyrker for blader eller hoder. Nylig spirte planter kan bli angrepet av jordlopper, og er angrepene store nok kan de små, spede spirene dukke under. Det hjelper å dekke med fiberduk rett etter såing, som fjernes når plantene har kommet opp litt. Mindre angrep på bladene når plantene har fått litt størrelse er sjeldent et problem.

Nyttig å vite

  • I stedet for å så i rader kan du strø ut frø i en kasse eller rett på jorda. Dekk med 1 cm jord. Sørg for å tynne til minst 3 cm planteavstand etter et par uker.
  • Det finnes mange ulike sorter med ulike farger og fasonger.
  • Siden reddiker vokser så fort kan dere dyrke dem på en plass hvor dere skal plante ut andre planter senere. Da får dere mer ut av arealet.
  • Hvis reddikene ikke utvikles som de skal er det ikke nødvendigvis dere som gjør noe galt. Fjern dem og så på nytt, kanskje på et annet sted i hagen. Er dere uheldig med reddiker på våren, prøv å så en ny runde rett etter sommerferien. På høsten er det ofte kjøligere, fuktigere i jorda og dagene har begynt å bli kortere igjen – det liker reddiken.
  • Dyrker du langt nord kan de lange dagene lage trøbbel. Prøv å så enda tidligere på våren eller litt senere på høsten. Har dere tilgang til drivhus kan dere så dere.
Så i omganger med to ukers mellomrom (med et opphold i juni-juli) så får dere en lang reddiksesong.Vil du se alle undervisningsressursene våre?

Gå til Ressursbiblioteket