Høst og tørk løkene
Løk kan spises fra dere syns de er store nok. De grønne delene er også gode. Når en stor del av løkbladene har knekt over til siden ligger trist bortover bakken er det på tide å nappe opp all løken og legge den til tørk. Den bør høstet før løkbladene blir gule og slappe. La løken ligge i sola om det er fint vær eller tørk den under tak. Løkene må ha luftige forhold. Ikke legg dem for tett og ikke mer enn ett lag.
Lag et løkbunt
Alt du trenger er:
- Snor
- Tørket løk
- Litt tålmodighet
Slik gjør du:
🧅Heng opp en snor i en krok, lag en løkke og knyt i bunn.
🧅Finn frem en av de mest robuste løkene du finner, stilken skal sitte godt.
🧅Klipp av røtter og trim inn stilken til ca. 10 cm.
🧅Lag en løkke og stram rundt stilken så løken sitter fast i bunn av løkka.
🧅Den neste løken trimmer du også og trer bare stilken inn i løkken, og snurrer stilken noen ganger rundt snoren og under løken, stram den nedover.
🧅Fortsett sånn til toppen.
🧅Knyt en løkke av overskyggende snor og heng opp på et tørt luftig sted.
🧅Bare vri av løker ovenfra gjennom vinteren. Ved å stramme inn løk-stilken og forsegle den på denne måten- lagrer løken ekstra godt. Ofte lagrer løkene helt til mars- april neste år. Derfor er løk noe av det enkleste å bli selvforsynt på - fordi vi har gunstige lagringsforhold; på kjøkkenet.
Film og fremgangsmåte er hentet fra:
Lag en løkbunt - til å henge på veggen - mariaberghestad.no