Et prosjekt av

Logo for Økologisk Norge
Støtt ossNyhetsbrev

Skolehager i Norge

Søk
Lupe-ikon
Meny
Hamburger-meny-ikon
Håndbok i å starte skolehage
Ressursbibliotek
Dyrkningsleksikon
Kart
  • Nyttige lenker
  • Om prosjektet
  • Bøker om skolehage
  • Kontakt oss
  • Støtt oss
  • Nyhetsbrev

Lukk

Koke egg i komposten

Kategorier

Barnehage
Barneskole
Ungdomsskole
Naturfag
Mat og helse
Aktiviteter

Kompostering er naturens måte å bryte med materialer på. Mikroorganismer som bakterier, sopp og meitemark forvandler det organiske materiale til næringsrik kompost. Her arbeides det intenst og vi kan kjenne at komposten er varm. Bruk termometer og forsøk å koke egg i komposten!

Slik gjør du:

  • Varmkompost
  • Egg
  • Termometer

Legg gjerne inni flere egg og utforsk med å ta ut eggene på ulike tider. Etter 12 timer- er egget bløtkokt eller smilende? Lag en statistikk og finn det perfekte tidspunktet for hvordan klassen liker eggene sine.

Tid:

ca 1 døgn, avhengig av temperatur på kompost.

Visste du at…

… temperaturen i en kompost kan være opp til 65 grader.

Spørsmål til undervisning:

Hvorfor blir det varmt? Er det andre prosesser i naturen som ligner? Hva må til for at det skal bli varmt, og hva er det prosessen lager?